Prenesi PDF

“Izbrisani“ kot opomin za prihodnost


Država naj se opraviči izbrisanim, izplača odškodnine in poskrbi, da se kaj takega nikoli več ne more ponoviti

25.671 prebivalcev Slovenije, državljanov bivših republik SFRJ, med njimi tudi več kot 5.000 mladoletnih, je bilo leta 1992 izbrisanih iz registra stalnih prebivalcev. Izbrisani o izgubi svojega statusa niso bili obveščeni, o tem so postopoma izvedeli individualno, zadeva je ostala pometena pod preprogo kar sedem let.

Da je šlo za množičen ukrep, je javnosti razkrilo šele Ustavno sodišče leta 1999, ko je sporne določbe Zakona o tujcih razglasilo za neustavne. Posledično je bil sprejet zakon, ki je izbrisanim po sedmih letih končno omogočil ureditev njihovega statusa, a le od leta 1999 naprej. Ustavno sodišče je nato štiri leta pozneje izbris označilo kot nezakonit in naložilo priznanje pravic izbrisanim za nazaj.

Posledice izbrisa – izgube zaposlitev, prenehanje delovne dobe, izguba pravice do zasluženih pokojnin, ločitev družin ter otrok od staršev, itd. – so predstavljale kršitev človekovih pravic, kar je leta 2012 potrdilo tudi Evropsko sodišče za človekove pravice.

Do danes so sramotno nizke odškodnine v višini 50 € za vsak mesec izbrisa bile izplačane približno 5.600 osebam. Razsodba sodišča EU je dosodila kar petkrat višje odškodnine, vendar se je izbrisane zaradi gospodarske krize in varčevanja takrat znova pometlo pod preprogo. Po 30-ih letih od izbrisa na pravico še vedno čaka 20.000 oseb, mnogi še danes nimajo dokončno urejenega statusa.

Izbris ostaja največja sramota samostojne države, za to sistematično, od oči javnosti več let skrito kršitev najbolj osnovnih pravic tisočih pa ni nihče niti politično odgovarjal. Model delovanja tistih, ki so izbris zakrivili, se je še kako ohranil, kar na lastni koži državljani čutimo danes, ko vršilci oblasti na vseh nivojih kršijo in po svoje prikrajajo pravno državo, z večjo hitrostjo, kot so sodišča sposobna škodo sanirati in obvarovati državljane.

Kako bomo to uredili?

  • Brez kolektivne družbene pripoznave dejstva, da je šlo pri izbrisu za sistematičen in množičen zločin ter da je samovoljno kratenje osnovnih pravic s strani oblastnikov popolnoma nesprejemljivo in neopravičljivo, se bodo izbrisi, v takšni ali drugačni obliki, dogajali še naprej.
  • Pripravili bomo zakon, ki bo urejal izplačilo odškodnine izbrisanim na sistemski ravni.
  • Preiskali bomo politično odgovornost vpletenih ter na podlagi rezultatov ugotovili, kje na sistemski ravni ni ustreznih varovalk, ki bi preprečile ponovitev takih nezakonitih stanj v prihodnje.
  • Republika Slovenija se bo izbrisanim uradno opravičila.

Na vrh

Last modified on 2022-03-01