Prenesi PDF

Vesolje je nova frontiera razvoja človeštva


Vesolje je nova frontiera razvoja človeštva, je priložnost, ki je ne smemo zamuditi.

Zahvaljujoč tehnološkim prebojem, predvsem razvoju raket, ki jih je moč znova uporabiti, ter serijski proizvodnji komponent in obuditvi zanimanja za vesoljsko industrijo postaja dostop do nizkozemeljske orbite vse cenejši, potencial za dodatno znižanje cene pošiljanja materiala v orbito pa je še zelo velik.

Trenutno večino rasti vezane na sektor vesoljske industrije predstavljajo vlaganja v nove satelite, s katerimi se vse hitrejši internet širi v še zadnje odročne kotičke planeta.

Vesoljska industrija je na meji preboja, rast investicij v nove satelite bi lahko primerjali z investicijami v razvoj pošiljalnikov elektronskih sporočil v 90. letih, ko je internet bil še v povojih – gre le za praskanje površine, ko začenjamo uživati v prvih funkcionalnostih tehnološke revolucije, ki se je komaj dobro začela.

Nižanje cene dostopa do nizkozemeljske orbite odpira nov potencial za razvoj farmacije, mikrobiologije, nanotehnologije in drugih visokih tehnologij.

Slovenija in tudi vse ostale evropske države so zamudile tehnološko revolucijo, ki je sledila razvoju interneta, danes sta EU in njeno gospodarstvo odvisna od ameriških in kitajskih tehnoloških gigantov, saj lastnih nimamo. V kolikor se nam podoben scenarij zgodi pri vesolju, nas tudi relativna velikost skupnega trga ne reši pred vsesplošnim zaostankom v razvoju.

Že 30 let ležimo na lovorikah in počasi stagniramo. Zaenkrat smo še pred Indijo, Kitajsko in Afriko, ampak te sile vse rastejo z veliko hitrostjo. Koliko industrijskih revolucij še lahko zamudimo, preden bomo mi “tretji svet”?

Kako bomo poskrbeli, da Slovenija ne zamudi tudi te priložnosti?

  • Ustanovili bomo inkubator za podjetja s potencialom v vesoljski industriji. Inkubator bo identificiral zagonska podjetja z največjim potencialom v vesoljskem sektorju in jim zagotovil državno financiranje dela testne faze projektov.
  • Povečali bomo sredstva, namenjena univerzam in raziskovalnim inštitutom, ki so povezana z vesoljsko tehnologijo, pod kar štejemo vse dejavnosti, ki bi jim enostaven dostop do nizkozemeljske orbite prinesel velik razvojni pretres.
  • Ustvarili bomo shemo za zaganjanje podjetništva med študenti naravoslovnih univerzitetnih programov.
  • Vzpostavili bomo agencijo, ki bo slovenskim podjetjem zagotavljala ugoden dostop do infrastrukture vesolja.
  • Agencija bo identificirala podjetja v sektorjih, ki imajo razvojni potencial za razvoj na račun dostopnejše nizkozemeljske orbite in jim skupinsko izpogajala ter delno ali v celoti financirala izstrelitve materiala v vesolje za potrebe izvedbe pilotnih raziskav.
  • Slovenijo bomo popeljali med polnopravne članice Evropske vesoljske agencije.

Na vrh

Last modified on 2022-03-05