Prenesi PDF

Nadzor nad porabo sredstev študentskih organizacij


Strožji nadzor nad porabo sredstev študentskih organizacij

Študentske organizacije ne opravljajo dejavnosti, ki so opredeljene v Zakonu o skupnosti študentov, ki študentskim organizacijam daje podlago za obstoj.

Študentske organizacije se financirajo deloma iz študentskega dela, delno pa iz dopolnila, ki jim ga zagotavlja ZUJF. V to brezno netransparentnosti in nepotizma, ki na mikro nivoju potencira vse negativne lastnosti slovenskega političnega prostora se letno steče več kot 11 milijonov evrov javnega denarja.

Predstavniki študentskih organizacij so izvoljeni nedemokratično, saj strukture, ki obvladujejo študentske organizacije prek zabav in drugih oblik predvolilnega podkupovanja skrbijo, da na študentskih volitvah njihovih kandidatov nihče ne more izzvati.

Ker v študentskih organizacijah ni vzpostavljene demokracije imajo njihovi predstavniki občutek kot da ne odgovarjajo nikomur. Posledično z javnim denarjem upravljajo netransparentno in neracionalno.

Podkupnine, jadrnice, gradnja in drago financiranje obratovanja za študente povsem neuporabnega Študentskega kampusa, poceni privatizacije s študentskim denarjem ustanovljenih zavodov(Beletrina, K4, Hostel Celica, prostori na Kersnikovi ulici v Ljubljani …), nepojasnjeno izginotje 70.000 evrov gotovine s Škisove tržnice, ter poraba denarja za alkohol, zasebna potovanja in zabave funkcionarjev so le nekateri izmed škandalov študentskega organiziranja, ki so v zadnjih letih pricurljali v javnost.

Državna politika, ki je študentsko organiziranje uzakonila v Zakonu o skupnosti študentov, je razvrat in evidentno korupcijo v študentskih organizacijah tolerirala predolgo.

Kako bomo to uredili?

  • Študentsko organiziranje potrebuje temeljito reformo in ne le kozmetičnih popravkov.
  • Zakon o študentski organizaciji bomo spremenili tako, da bo študentskim organizacijam dovoljeval opravljanje zgolj z zakonom predpisanih dejavnosti v interesu študentov.
  • Za prejem sredstev iz koncesij študentskega dela bodo študentske organizacije morale jasno dokazovati smiselnost porabe denarja s konkretnimi rezultati in načrti dela svojih zavodov po strogih kriterijih, ki so v veljavi za vse ostale proračunske uporabnike.

Na vrh