Prenesi PDF

Prepoved hidravličnega lomljenja


Popolna prepoved pridobivanja plina s hidravličnim lomljenjem in skladiščenja odpadne vode v geoloških plasteh

Čeprav bi nam hidravlično lomljenje prineslo kratkotrajne finančne koristi in ugoden plin, sta škoda za okolje in rizičnost procesa enostavno preveliki.

Fosilna goriva, med njimi tudi zemeljski plin, ne morejo biti energenti prihodnosti.

Pridobivanje plina s hidravličnim lomljenjem poteka tako, da se v geološke plasti vbrizga velika količina vode, pomešane s kemikalijami, ki ob izčrpanju za seboj pusti pot, skozi katero lahko plin, razpršen po geološki plasti, uhaja na površje.

Proces, ki je bolje poznan pod imenom fracking, ima črn sloves zaradi škode, ki jo povzroča naravi, vodnim virom in pokrajini, v kateri se izvaja. Proces porabi ogromno količino vode, v ozračje spusti veliko izredno toplogrednega metana, povzroča pa lahko tudi potrese. Najmočnejši zabeležen potres, povezan s hidravličnim lomljenjem, je bil 4. stopnje po Richterjevi lestvici, zabeležen v Teksasu.

Enako problematično, če ne še bolj kot sam proces lomljenja, pa je shranjevanje odpadne vode po opravljenem procesu, saj ta vsebuje na desetine zelo nevarnih kemikalij. Odpadno vodo podjetja po tem, ko izčrpajo vrtino do konca, shranijo nazaj v vrtino. Varnost takšnega shranjevanja odpadne vode ni dobro razumljena, veliko je dejavnikov, ki bi lahko vplivali na nevarnost uhajanja in onesnaženje podtalnice.

Kako bomo to uredili?

  • Uzakonili bomo prepoved pridobivanja plina s hidravličnim lomljenjem, prav tako pa bomo prepovedali shranjevanja odpadne vode, uporabljene med procesom hidravličnega lomljenja v geoloških plasteh.

Na vrh

Last modified on 2022-03-01